Vergunningen
Contributie en vergunningen
Indien u de contributie voor 1 december via Sportvisserij Nederland hebt overgemaakt, dan ontvangt u de vergunning voor 1 januari.
Afmelden voor 1 oktober als u uw lidmaatschap wilt beëindigen.
Als u één jaar geen lid bent geweest betaalt u eveneens € 5,00 inschrijfgeld.
U moet te allen tijde deze papieren kunnen tonen aan, bevoegde opsporingsambtenaren, controleurs en de politie tijdens het vissen.
Wat mag ik met de jeugdVISpas?
Met de jeugdVISpas mag je meer en je mag ook in veel meer viswater vissen dan met de jeugdvisvergunning. Je mag bijvoorbeeld vissen op roofvis, je mag met twee hen gels vissen en je mag alle wettelijk toegestane aassoorten gebruiken. Bij de pas hoort een Lijst van Viswateren. Als jeugdVISpashouder krijg je in ieder geval de Landelijke Lijst van Viswateren van Sportvisserij Nederland, soms ook een Federatieve Lijst van Viswateren en natuurlijk ook de Lijst van Wateren van je eigen vereniging. In al die wateren die in de lijsten staan vermeld, mag je vissen met twee hengels en alle wettelijk toegestane aassoorten. Bij elkaar gaat het dus om duizenden wateren, van vlak bij huis tot wateren die soms wel honderd of meer kilometer verderop liggen. Wil je weten welke wateren in de viswaterlijsten staan, surf dan naar www.vispas.nl Je vindt daar het hele overzicht. Wil je zien waar de wateren liggen, ga dan naar www.visplanner.nl. Verder kan je met je jeugdVISpas meedoen aan de federatieve kampioenschappen die elk jaar worden georganiseerd door je eigen federatie en door Sportvisserij Nederland. Bovendien krijgt elke jeugdVISpashouder twee maal per jaar gratis Het VISblad thuis gestuurd. Dit spetterende magazine voor de Nederlandse sportvisser staat boordevol informatie over technieken, stekken, visnieuws, nieuw hengelmateriaal en nog veel meer. Je krijgt met de jeugdVISpas dus veel voor weinig geld. Je krijgt in feite dezelfde rechten en mogelijkheden als alle andere (oudere) sportvissers die de VISpas krijgen, alleen tegen een lagere contributie.
Wat mag ik met de jeugdvergunning van de vereniging?
Deze kost niets voor alleen het Blauwe Meer en de vijver in het Welinkbos. Als je voor de jeugdvisvergunning kiest, dan mag je alleen maar vissen met één hengel en een beperkt aantal aassoorten in het Blauwe Meer en Vijver in Welinkbos van je eigen vereniging. Deze zogenaamde aangewezen aassoorten staan vermeld onder het hoofdstukje ‘Sportvissers houden zich aan de regels’. Het vissen op roofvis is dan niet mogelijk, omdat aassoorten zoals kunstaas of een stukje vis niet zijn toegestaan. Met deze vergunning kan je echter heel goed vissen op de bekende witvissoorten, zoals blankvoorn, ruisvoorn en brasem. Ben je een beginnende sportvisser, dan heb je aan deze jeugdvergunning zeker in het begin voldoende. Wil je later meer en bijvoorbeeld aan wedstrijdvissen gaan doen of op roofvis gaan vissen, dan kan je altijd overgaan op de jeugdVISpas. Met alleen de (verenigings) jeugdvergunning kan je niet meedoen aan de officiële kampioenschappen van je federatie of van Sportvisserij Nederland. Daarvoor heb je de jeugdVISpas nodig. De kosten zijn bij HSV “De Voorn” €15,50
Wat mag ik als ik onder begeleiding vis?
Ben je nog geen 14 jaar, dan heb je geen pas of vergunning nodig als je vist onder begeleiding van een volwassene die wel in het bezit is van een VISpas. Wel is er een beperking: je mag dan slechts vissen met één hengel onder dezelfde voorwaarden als de begeleider. Als je dus eens een keertje wil vissen zonder meteen lid te worden van een hengelsportvereniging, ga dan op zoek naar iemand die wel een VISpas heeft. Misschien je eigen vader of moeder, misschien een oom of tante of misschien een aardige buurman, die jou een keertje wil meenemen. Zodra je echter in je eentje of met vrienden of vriendinnen gaat vissen, dan heb je natuurlijk een eigen visdocument nodig. Dat is of de jeugdVISpas of de jeugdvergunning van de vereniging.
Slim kiezen
Bedenk dus goed wat je wilt: de jeugdVISpas is maar een paar euro duurder dan een jeugdvisvergunning, maar je kan dan wel met twee hengels en alle aassoorten vissen in bijna alle wateren in Nederland. Zo kan je nog eens een visuitstapje maken naar ander goed viswater samen met je ouders of tijdens je vakantie. Ons advies is: Neem gewoon de jeugdVISpas, daarmee kan je echt alle kanten op.
Wat voor 14 jaar en ouder?
Ben je 14 jaar of ouder dan krijg je automatisch de VISpas, net als alle andere sportvissers die lid van de vereniging zijn. Je krijgt dan dezelfde mogelijkheden die ook gelden voor de jeugdVISpashouders.
Leeftijdsgrens
Als leeftijdsgrens voor jeugdVISpas, jeugdvisvergunning of VISpas geldt: Ben je op 1 januari 13 jaar of jonger, dan kom je in aanmerking voor een jeugdVISpas of (verenigings)jeugdvergunning. Daarmee mag je het hele kalenderjaar vissen ook al word je in mei bijvoorbeeld 14 jaar. Ben je op 1 januari 14 jaar, dan heb je de gewone VISpas nodig.
Klik hier om te zien wat je nodig hebt.
Secretariaat:
S. Huls
BLOEMERSWEIDE 21
7081 GC GENDRINGEN
Tel: 06-13689029
Penningmeester:
A.J Doornink
De Hagen 25
7091 VJ Dinxperlo
Tel: 0315-652156
voorn2015@outlook.com